1. JULI 2023 09:17

SKREVET AF: HELLE A. CHRISTENSEN 

Øko-fond vil rette op på ’bragende fiasko’ med frivillige BNBO-aftaler

Kim Qvist og hans kone er flyttet fra Århus til hjemegnen ved Haderslev. Han glæder sig til at bo tre generationer under samme tag på Lyshøjgård, som også bliver hjemsted for Dansk Økojord A/S.

Billede 1 af 7

Dansk Økojord A/S, som for tiden har sekretariat i en skurvogn med Haderslev, skifter strategi og vil nu opkøbe boringsnære beskyttelsesområder af landmænd til markedspris. Det siger direktør Kim Qvist.

Der er kig til Haderslev By og fjorden fra Lyshøjgård, hvor Kim Qvist, direktør for Dansk Økojord A/S, har boet i en skurvogn på 40 kvadratmeter de sidste otte måneder.

Skurvognen deler han med sin kone, den er hjemligt indrettet og fungerer som et komplet ’tiny house’ med køkken-alrum og kontor i ét, soveværelse, toilet og bad, tilbygget vindfang.

– Her, hvor vi står nu, har vi aftensol og udsigt til byen. Her skal vi have udekøkken og terrasse, udmaler Kim Qvist i skurvognens indre.

Rundt om det midlertidige mini-hjem hersker et frodigt byggerod, for Lyshøjgård er under total ombygning. Det meste af den gamle gård er revet ned og familien Qvist er i fuld gang med at lægge sidste hånd på en høj og rummelig, beboelsesbygning i bæredygtige byggematerialer som træ, halm og ler. Det nye hus skal være ramme om familiens fremtidige bofællesskab: Kim Qvist og hans kone, deres datter og svigersøn og de tre børnebørn. I hver sin ende af huset og med respekt for hinandens privatliv. Men under samme tag.

– Jamen, tænk sig at sidde her som 60-årige og blive aktivt tilvalgt af vores datter og svigersøn. At vi kan se vores tre børnebørn hver dag. Det er et kæmpe privilegium, siger Kim Qvist.

Han ser dog frem til den dag, øko-sekretariatet kan rykke ind i nye kontorer og mødelokaler i den del af Lyshøjgårds bygningsmasse, som bliver stående. Her bor allerede familiens økologiske online gårdbutik, Gaardmester.dk, i et 50 kubikmeter stort fryserum. Virksomheden har på tre et halvt år øget omsætningen af mere end 400 økologiske varenumre med kød, grønsager, frugt fra 1,2 millioner til tæt på seks millioner kroner.

– Rigtig mange vil gerne mane det spøgelse frem, at økologien har det svært. Jeg må bare sige, at vi har ikke mødt store bump på vejen, højst en lille afmatning, siger Kim Qvist.

VIL OPKØBE BNBO’ER

Engagementet i økologi og bæredygtighed gennemsyrer Kim Qvists liv både privat og professionelt.

Den læreruddannede direktør og tidligere lokalpolitiker (S) har drevet landbrug i 32 år, sideløbende med talrige andre aktiviteter, blandt andet en årrække som forstander ved Kalø Økologisk Landbrugsskole.

Siden 2017 har han været direktør i Danmarks Økologiske Jordbrugsfond og datterselskabet Dansk Økojord A/S, stiftet af Økologisk Landsforening og Danmarks Naturfredningsforening.

Fondens formål er blandt andet at opkøbe landbrugsjord og sikre, at arealerne bliver drevet økologisk. På seks år er der opkøbt 13 mindre landbrugsejendomme, i alt 900 hektar. Jorden forpagtes ud til unge økologer.

Strategien er dog under pres, for den vilde kamp om landbrugsjorden, som Kim Qvist oplever, har sendt jordpriserne på himmelflugt.

Samtidig har de mange store dagsordner med natur, klima, energi, drikkevand og biodiversitet betydet, at der er flere spillere, der appellerer til det samme segment, der køber aktier hos Dansk Økojord.

Derfor breder Økofonden nu strategien ud: I stedet for at investere i hele ejendomme, vil den fokusere på drikkevandsbeskyttelse og opkøb af mindre arealer i boringsnære beskyttelsesområder, de såkaldte BNBO’er. Det sker på baggrund af fejlslagne bestræbelser på at få landmænd til indgå frivillige aftaler om sprøjtefrie BNBO’er.

– Deadline var 1. januar 2023. Da var otte procent af BNBO-arealet omfattet af en frivillig aftale. Det har været en bragende fiasko, for at sige det mildt, siger Kim Qvist.

Han forstår dog udmærket, at landmændene tøver med at sige ja til tinglyste servitutter på deres jord og en kompensation, der ikke modsvarer tabet ved, at arealerne bliver svært omsættelige

Derfor vil Dansk Økojord, i samarbejde med vandforsyningsselskaberne, tilbyde en model, hvor BNBOerne købes op til markedspris, så landmanden kan købe erstatningsjord og slippe for en servitut på sin jord.

Det opkøbte BNBO-areal vil Dansk Økojord selv udvikle og udnytte multifunktionelt med for eksempel skovrejsning, energiprojekter og indtægtsgivende samarbejder.

– Vi kommer selvfølgelig ikke til at købe alle BNBO’er i Danmark, men vi har en model, andre kan tage inspiration af. Vi går fra at sætte store flag i landskabet til at sætte en masse små, siger Kim Qvist.

FAKTABOKS

Kim Qvist (60)

  • Direktør for Dansk Økojord A/S og Danmarks Økologiske Jordbrugsfond.
  • Fra Haderslev. Læreruddannet, tidligere lokalpolitiker i Haderslev (S).
  • Har drevet mange former for landbrug i 32 år.
  • Har sideløbende drevet socialpædagogisk virksomhed og været forstander for bl.a. Kalø Økologisk Landbrugsskole i en årrække.
  • Aktiv i diverse bestyrelser.