Lille Tanghusgaard

Hinge

I Hinge sogn mellem Silkeborg og Viborg ligger Lille Tanghusgaard, som er jordbrugsfonden nye domicilejendom. Gården har været drevet økologisk siden 1995 af Erene og Evald Vestergaard, og bliver nu drevet videre af deres søn Morten Vestergaard. Morten er 27 år og uddannet landmand og jordbrugsteknolog.

På gården er der 200 økologiske krydsningskøer, og der drives ca. 190 ha. Som noget helt særligt på gården er der et lille gårdmejeri, der har tilladelse til at lave den  specielle Råmælksost.

Mortens vision for landbruget er at skabe mere dynamik mellem mark og stald. På sigt skal der værre færre køer på gården, så der kommer en bedre balance mellem antallet af dyr og hektar jord. Køerne skal krydses over til jerseykøer, som er mere klimavenlige, nøjsomme og passer bedre ind i den økologiske produktion. Færre køer giver samtidig mulighed for et bedre og alsidigt sædskifte i marken, og målet vil være en dag at blive selvforsynende 

På marken skal der etableres skovlandbrug for bedre dyrevelfærd, klima og biodiversitet. Køerne vil kunne udfolde sig mere naturligt med mulighed for at søge læ i afgræsningssæsonen, og samtidig vil køerne skabe levesteder for insekter i skoven.

Op ad jorden ligger den gamle præstegårdsskov, hvor der i 2022 er blevet oprettet en ny drikkevandsboring, som jordbrugsfonden er med til at beskytte. 

0
HA
0
køer

Andre lokale projekter