Fællesskab, forandring og fremtidshåb i Domen

Det summer af samtaler i det lune, organiske rum under Domens kuppel i Aarhus. Solen strømmer ind og kaster et varmt lys over de mange fremmødte. Det dufter organisk af planter og muld. Atmosfæren emmer af fællesskab, natur og bæredygtighed – værdier, der rimer på Dansk Økojord.

Snart byder direktør Kim Qvist og bestyrelsesformand Lars Pehrson velkommen til årets generalforsamling. 64 engagerede og forventningsfulde aktionærer er mødt op – klar til at høre nyt og bidrage til samtalen om fremtiden for jord, landbrug og investering.

Først bliver tre nye kandidater til bestyrelsen præsenteret:
Christina Ørnstrand, som arbejder for at styrke bæredygtige investeringer og kvindeligt lederskab.
Christian Prip, forsker i international miljøpolitik og miljøret, næstformand i Danmarks Naturfredningsforening (DN) Bornholm og nyvalgt medlem af DN’s hovedbestyrelse.
Louise Køster, tidligere forperson i Økologisk Landsforening og nu direktør på Rabarbergården – et regenerativt mad- og formidlingssted i Nordsjælland, med egen fødevareproduktion til restauranter og aktiv i ’Glade maver ’-initiativet.

Formandens beretning

Formand Lars’ beretning kredsede om nogle af tidens mest presserende udfordringer. Citatet fra Mark Twain satte tonen: ”Invester i jord – der bliver ikke lavet mere.”
Vi står i en virkelighed, hvor høje jordpriser og stigende realkreditrenter gør det vanskeligt at opretholde en bæredygtig og økologisk landbrugsdrift. Men der er håb – i samarbejde med forsyningsselskaber kan vi finde løsninger, der både sikrer rent drikkevand og en økonomisk bæredygtig model for økologisk jordbrug.

Det handler om multifunktionel arealanvendelse, hvor natur, drikkevand og fødevareproduktion går hånd i hånd. Og det handler om samarbejde med adgang til jord – fx gennem netværk med Access to Land og fællesskabets rolle gennem Foreningen Økojord.

Kims fortsatte: Et kald til samarbejde

”Velkommen til Domen – det her sted er lige i vores ånd.” Sådan indledte direktør Kim sin tale, med både varme og alvor. For selvom solen skinnede flot over Aarhus denne onsdag i maj, så kunne Kim fortsætte sin indledning med at snakke om hvordan klimaforandringer, øget jordpriser og de mange forskellige ønsker i hvad jorden skal bruges til, i stigende grad kalder på samarbejde – med landmænd, naturbeskyttere og offentlige aktører. ”Vi skal se på jordens naturværdier og tænke landskabet på nye måder. Grøn trepart og seneste udviklinger omkring braklægning er tegn på, at en transformation er i gang.”

En aktionær spurgte: Og hvad er Dansk Økojords plads i det puslespil med at få jordens hektarer til at gå op hvis det ikke længere kun handler om økologisk landbrug? ”Dansk Økojords formål er i høj grad stadig relevant. Vi skal give plads til næste generation. Dyrke økologisk og regenerativt. Tage kloge, langsigtede valg – og tro på en udvikling, hvor vi beskytter drikkevand, natur og biodiversitet.”

Et konkret eksempel: Vallestrup

En aktuelt case er købet af 66 hektar jord ved Vallestrup i samarbejde med FORS. Her er jorden tinglyst med drikkevandsbeskyttelse – og potentialet for at fremme både natur og økologisk produktion er stort.

En stærk afslutning

Lokalet bliver varmt, og utålmodigheden breder sig hen mod slutningen – men stemningen er god. Der bliver klappet, smilt og nikket, da generalforsamlingen rundes af. Nu er det tid til at netværke og fortsætte samtalerne – med fornyet energi og fælles retning.

Seneste nyheder

Bliv jordmedejer og vær med til at skabe fremtiden for dansk jordbrug

Ved at købe aktier i Dansk Økojord A/S bidrager du både til mere økologi i det danske landbrug, men også sikring af rent drikkevand, naturbeskyttelse, udvikling af vildtpleje, en bæredygtig forretningsmodel og et passioneret team der rykker dagsordenen på klimaløsninger.