Drikkevand – det blå guld

Rent drikkevand er fundamentet for liv og sundhed. Det er afgørende for vores krops funktioner, fra at regulere temperaturen til at transportere næringsstoffer og fjerne affaldsstoffer. Samtidig er rent vand essentielt for fødevareproduktion, økonomisk udvikling og miljøbeskyttelse.

Forurenet grundvand kan føre til alvorlige sundhedsproblemer og skade økosystemer, hvilket gør det livsnødvendigt at beskytte vores vandressourcer.

At sikre adgang til rent drikkevand er ikke kun en lokal opgave – det er et globalt ansvar, der kræver langsigtede løsninger og bæredygtige indsatser.

Hos Dansk Økojord indtænker vi altid sikring af rent drikkevand, når vi arbejder med jordbrug. Det er en af vores vigtigste naturressourcer, og selvom Danmark altid har brystet sig af at have rent drikkevand der kan drikkes direkte fra hanen, er der en stigning i fund af pesticider og urenheder forhøjet. Derfor mener vi at det skal være et grundprincip at arbejde aktivt med drikkevandsbeskyttelse og sikring.

Hvordan beskyttter vi drikkevandet?

Pesticidefri jordbrug

Vi skal dyrke vores jord uden brug af pesticider. Vi skal have et nationalt forbud mod brug af PFAS og andre sprøjtemidler både i landbrug, men også andre brancher hvor kemikalier skylles ud i grundvandet.

Beskyttelse

Vi skal kigge på hvor naturressourcerne er og sikre at de bliver beskyttet. Det kan være ved at lave grundvandsparker, hvor der kan skabes skov, økologisk- og regenerativt jordbrug og vedvarende energi. Det behøves ikke være enten eller, vi skal finde et sammenspil mellem naturressourcerne.

Hvad har vi opnået i Dansk Økojord?

  • Over 140 hektar jord ejet over drikkevandsområder
  • Mere end 820 hektar beskyttet mod pesticider og kunstgødning
  • Alle forpagtere færdige eller i proces med natur- og vildtplejeplaner
  • Udvikling af en model for BNBO* løsning

*BNBO: Boringsnære beskyttelsesområder

  • Intensivt samarbejde med forsyningsvirksomheder som DANVA og Danske Vandværker
  • Partnerskabsaftale med FORS og samarbejde med HOFOR
  • Samarbejde med kommuner om lokale indsatser for drikkevandsbeskyttelse
  • Deltagelse i Region Sjællands indsats for bæredygtig drikkevandsbeskyttelse
  • Det blå/Grønne samarbejde sammen med bla. Danmarks Naturfredningsforening, Ornitologisk Forening, Danva , Danske Vandværker m.fl omkring sikring af grundvandsbeskyttelse og udvikling af grundvandsparker.
  • Arbejde med DANVA og Danske Vandværker om en fondsmodel til national drikkevandsbeskyttelse
  • Proces med at etablere lokalbaserede løsninger med fokus på drikkevand
  • To konkrete aftaler indgået med vandforsyninger
  • Politisk lobbyarbejde for at fremme drikkevandsbeskyttelse
  • Artikler skrevet om behovet for at beskytte drikkevandet
  • Mødeaktivitet med branchen og relevante politikere for at skabe dialog og løsninger

Case: Kimmerslev

46 hektar

1,8 millioner kubikmeter grundvand

Beskyttelse af grundvandet

Hos Dansk Økojord arbejder vi for at beskytte drikkevandet gennem langsigtede og holdbarer løsninger. Et godt eksempel på dette er vores projekt ved Kimmerslev, hvor vi har taget et vigtigt skridt for at sikre rent drikkevand til fremtidige generationer.

Case: Kimmerslev

46 hektar

1,8 millioner kubikmeter grundvand

Områdets betydning

Kimmerslev er et boringsnært beskyttelsesområde (også kaldet BNBO) og en del af indvindingsområdet til hovedstadens drikkevand, som er under stort pres. Her udgør voksende industri, landbrug og urbanisering en trussel mod vandets kvalitet og tilgængelighed. For at beskytte dette vitale område har vi opkøbt jorden fra en konventionel landmand til udbudspris og tinglyst arealet med en beskyttelsesdeklaration. Dette sikrer, at jorden fremover primært anvendes med fokus på grundvandsbeskyttelse.

Case: Kimmerslev

46 hektar

1,8 millioner kubikmeter grundvand

Samarbejde og praktiske tiltag

Vi samarbejder med HOFOR, der sikre rent drikkevand til københavnerne, Køge kommune og region Sjælland. I projektet passer vores forpagtere Lars og Rikke fra Ørbækgården jorden ud fra de økologiske principper. Dette bidrager til at genskabe livet i jorden og understøtter både biodiversitet og grundvandsbeskyttelse. For os er det altafgørende, at grundvandsbeskyttelsen altid er prioritet nummer ét, uanset hvilke tiltag vi implementerer på arealet.

Case: Kimmerslev

46 hektar

1,8 millioner kubikmeter grundvand

Regenerative og økologiske løsninger

Vi arbejder ud fra regenerative principper for at opbygge jordens naturlige sundhed og skabe en mosaik af naturressourcerne der er i og på jorden. Nogle af de tiltag, vi overvejer på Kimmerslev-arealerne, inkluderer:

  • Skovrejsning til binding af kulstof og kvælstof.
  • Etablering af en stor sø med sluser for at regulere den stigende vandstand og beskytte mod oversvømmelser.
  • Mere fokus på biodiversitet gennem lysåbninger, vild skov og naturvenlig græsning med kvæg.

Græs spiller en vigtig rolle i at binde kulstof og reducere kvælstofudledning, mens dyr som kvæg kan integreres i et sundt økosystem, hvor de gør gavn i stedet for et liv under tag, uden adgang til naturlige habitater. Alt dette er stadig på tegnebrættet, imens vi venter på at jorden heler.

Case: Kimmerslev

46 hektar

1,8 millioner kubikmeter grundvand

Forskning og analyse

Projektet ved Kimmerslev handler ikke kun om kroner og øre – det handler om at skabe en levedygtig fremtid for kommende generationer. Rent drikkevand starter med ren jord, og gennem vores arbejde ved Kimmerslev viser vi, hvordan man kan beskytte denne uvurderlige ressource. For os er afkastet det livsvigtige grundvand, som gør det muligt for vores børn og børnebørn at leve i en sund og bæredygtig verden.

Case: Kimmerslev

46 hektar

1,8 millioner kubikmeter grundvand

En investering i fremtiden

For at understøtte vores arbejde gennemfører vi analyser af jordens økosystemtjenester og samarbejder med HOFOR om at undersøge forholdet mellem overfladevand og grundvand. Vi sikrer, at boringerne ligger korrekt, og at jorden forvaltes optimalt til gavn for drikkevandet.

Når rent drikkevand og adgang til jord bliver sparsomme ressourcer, er vores vision at sikre kommende generationers adgang til rent drikkevand baseret på beskyttelse af grundvandet. Det kræver, at vi får adgang til jorden og sikrer ansvarlig brug af den. Vores vision indebærer derfor både at opnå adgang til jorden og fremme en bæredygtig adfærd. Dette arbejder vi for gennem vores projekter på Orø, i Vallestrup og Kimmerslev samt på andre ejendomme i indvindingsområder for drikkevand.

Materiale

Gårde der særligt arbejder med drikkevandsbeskyttelse